Vinotéka VINOMA/Strakonice


Přejdi na obsah

Portská vína

Važení zákazníci, rozšířili jsme pro Vás nabídku kvalitních portských vín z vinařství Kopke-Porto, Burmester, Messias a Cálem jak v základních, tak i v archivních řadách, reservy, ročníkové portské, colheity, dárková balení v zajímavých cenových relacích.
Tyto vína mohou být hodnotným dárkem k narozeninám, svátku, významnému životnímu jubileu, případně pracovnímu ocenění nebo jako výborné pití pro milovníky sladších vín ale i při posezení s přáteli.
Udělejte si hezký večer s tímto silným vínem, nebo darujte svým blízkým jižní portugalské slunce v lahvi.

Portské víno - základní informace
Portské víno je víno fortifikované (dolihované), domovem v Portugalsku. Jméno dostalo podle přístavního města Porto. Porto se nachází v severní části Portugalska při ústí řeky Douro do Atlantského oceánu.
Víno nesoucí název Port nebo Porto na etiketách, může pocházet pouze ze zmíněné oblasti Portugalska. Výroba portských vín v průběhu let doznala změn tím, že vinný destilát s obsahem alkoholu 77 procent se nepřidává do vína po zkvašení, ale právě během kvašení, aby se veškerý hroznový cukr nepřeměnil na alkohol. Proto je portské přirozeně sladké a zároveň silné víno.
Existuje mnoho druhů portského vína, nejčastější je však dělení do dvou základních kategorií - Ruby a Tawny.

Ruby jsou vína, která zrají v dřevěných tancích o obsahu až několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích zabraňuje přístupu vzduchu a tak téměř nedochází k oxidaci, díky čemuž si vína zachovávají téměř původní tmavě rubínovou barvu, ovocnou chuť a mladistvý nádech. Ruby připravené z hroznů nejvyšší kvality se označuje reserva, zraje v průměru tři až pět let. Je hladší, má koncentrovanější aroma než klasické ruby.

Tawny jsou vína, která na rozdíl od Ruby zrají výhradně v menších dřevěných sudech, v nichž oxidace a větší styk vína se dřevem mění jeho barvu i chuť: získává nahnědlý odstín, chuť připomíná ořechy a sušené ovoce. Mezi Ruby a Tawny není rozdíl v kvalitě, ale v jejich charakteru a tak záleží jen na zákazníkovi, kterému typu portského dá přednost. V rámci jednotlivých kategorií však existují kvalitativní rozdíly, většinou závislé na době zrání, kvalitě ročníku vína. Zralé tawny má na etiketě uvedenou dobu zrání v letech.

Vintage je ročníkové portské se připravuje jen z těch nejlepších sklizní. Zraje v dubovém sudu zhruba dva roky, v lahvi pak ještě 20 let i více. Během zrání se v lahvi vytvoří sedlina, která není na závadu. Je to nejdražší a nejjemnější portské, které lze skladovat mnoho let.

!Novinka!
na českém trhu: nabízíme růžové portské MESSIAS ROSÉ PORT - víno jemné chuti typu Ruby s velmi příjemnou narůžovělou barvou. Víno z tradiční oblasti Douro s ovocnou příchutí vhodné k předkrmům nebo delikatesním desertům.


MADEIRA

Nabízíme také dolihovaná-fortifikovaná vína z Madeiry od společnosti Henriques & Henriques SA vína, které jsou netradiční a krásné stejně jako jejich historie a způsob výroby. Unikátní je na Madeiře především způsob výroby. Sklizené a vylisované hrozny se nejprve nechají zkvasit a v určitém okamžiku se proces fermentace zastaví přidáním vinného destilátu.
Následně je umístěno do vyhřívaných místností, kde víno leží za přístupu vzduchu 6 měsíců až 1 rok při teplotě 45 - 50°C. Pak se víno pomalu ochladí na 35°C a při této teplotě se v neplných sudech skladuje zhruba 18 měsíců. Charakteristická chuť Madeiry je do značné míry daná právě procesem zahřívání, při němž je také víno záměrně vystaveno vzdušné oxidaci. Výsledný produkt má barvu podobnou portskému vínu Tawny, tedy žlutohnědou. Dlouhé vystavení oxidaci a vysokým teplotám zajišťuje stabilitu vína, takže může vydržet velmi dlouho bez ztráty kvality.Dokonce i po otevření lahve vydrží Madeira až jeden rok.
Vína se rozdělují podle doby zrání. V sortimentu máme základní tříleté, Reserve - pětiletá dále Old Reserve desetiletá a extra Old Reserve patnáctiletá.


španělská Sherry

Pro znalce a milovníky fortifikovaných vín jsme zařadili do sortimentu také
španělské sherry ve vybraných výběrech Oloroso, Amontillado a Pedro Ximenez. Jedná se převážně o vína suchá nebo polosuchá, výjimečně sladká (Pedro Ximenez). Na rozdíl od portských vín se destilát z vína přidává podle potřeby až po ukončení kvašení včetně doslazení zhuštěným vinným moštem. Pravé sherry může být vyráběno pouze v oblasti jižního Španělska.


O nás | Nabídka | BAG IN BOX | Portská vína | O víně | Napište nám | Mapování stránky


Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku
TOPlist